środa, 11 kwietnia 2012

Sałatka kebab

Z pewnością każdy ma swój przepis na tą sałatkę. Moi znajomi dodają paprykę, cebulę, ogórki kiszone zamiast korniszonów.. możemy stworzyć naszą ulubioną kompozycję składników jednak elementem stałym będzie za każdym razem przyprawa ;) Gyros czy Kebab? Ja stawiam na to drugie a Wy? ;)


Składniki:
1   Przyprawa do kebaba (mi najlepiej smakuje z Kamisa)
2   Podwójna pierś
3   Kukurydza w puszce
4   Kilka korniszonów
5   2 pomidory
6   Kapusta pekińska
7   Mały majonez
8   Keczup

9   2-3 łyżki jogurtu naturalnego
10   3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany

Przygotowanie:
1 Pierś pokroić w drobną kostkę, włożyć do miseczki lub pojemnika, przyprawić połową (lub całą) przyprawy, dodać dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
2 W następnym dniu przygotowujemy sos:
3 Mały majonez mieszamy z ok. połową keczupu, dodajemy czosnek (zmiażdżony lub granulowany), wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy. 
4 Smażymy  kurczaka. Następnie układamy go na dnie naczynia (użyjmy tu szklanej miski ponieważ będzie się w niej ładnie prezentować warstwowa sałatka), na nim pokrojone w kostkę pomidory a na nich kukurydzę (połowę puszki). 
5 Wszystko to polewamy sosem (ilość również zależna od naszych upodobań). 
6 Na sosie układamy pokrojone w kostkę ogórki, na nich resztę kukurydzy i znów polewamy sosem.
7 Ostatnia warstwa to pokrojona w paseczki kapusta pekińska. 
8 Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki pod przykryciem na parę godzin, aby mogła przesiąknąć aromatem przyprawy kebab.

Smacznego :)


Zapraszam Was również do obejrzenia filmiku  :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam!!! Nie próbowałam jeszcze z dodatkiem pomidorów, na pewno nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Daniel - tak jak i moja :)

    Dzikowiec - koniecznie, bo dodają fajnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)